Organitza: Àrea de Cultura del Consell Comarcal del Gironès
Coordina: Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona
Adreçada a: Tècnics de cultura o d’altres departaments de l’Administració pública, gestors culturals i responsables d’empreses, entitats i projectes culturals
Les places són limitades, per la qual cosa us demanem que en cas de no poder-hi assistir, i si és possible, ens ho comuniqueu amb antelació per cedir la vostra plaça a una altra persona.
El Consell Comarcal del Gironès organitza la 10a Jornada de Formació en Polítiques i Gestió Cultural, en col·laboració amb la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona, sessió dirigida principalment als tècnics de cultura o d’altres departaments de l’Administració pública, gestors culturals, i responsables d’empreses, entitats i projectes culturals.
La 10a Jornada de Formació en Polítiques i Gestió Cultural vol reflexionar sobre la participació dels joves en l’àmbit de la cultura i el rol que les polítiques culturals poden jugar en la construcció dels hàbits dels més joves.
L’estratègia de la UE per a la joventut (2019-2027) es centra en tres àmbits d’acció: involucrar, connectar i capacitar. L’objectiu és aconseguir una major implicació dels joves en tots els nivells de la societat. En aquest sentit les polítiques culturals hi poden jugar un paper molt important.
Darrerament la manca de presència juvenil, no només en el sector cultural sinó també en altres àmbits, ha portat a reflexionar sobre com aconseguir una societat més participativa en la qual tothom, i especialment els joves, tinguin veu. Si bé existeixen polítiques específiques per a gent jove, programes i accions per atreure aquest públic, segueix essent un sector absent en molts dels equipaments i oferta cultural. Com els joves poden i volen exercir els seus drets culturals? Quin és el consum cultural dels joves avui? Com pot influir això en el futur de les polítiques culturals?
PROGRAMA DE LA JORNADA
10 h
Presentació a càrrec d’Àdam Bertran, conseller de Cultura del Consell Comarcal del Gironès, i de Sílvia Aulet, directora de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona.
10.15 – 12 h Jaume Colomer.
Presentació de resultats de l’estudi “Els joves i la participació cultural” i propostes de millora
12 – 12.30 h
Pausa cafè
12.30 – 13.45 h
Taula rodona
Presentació d’experiències
L'Estació Espai Jove, presentat per Edu Ortiz
Associació Núria Social, presentat per Marta Riera
Festival Z, presentat per Jordi Duran
Tramoia Cultura, presentat per Clara Saperas
Engage! Young Producers, presentat per Gemma Rodríguez
Moderadora: Sílvia Aulet
13.45 – 14 h
Cloenda
Ponent:
Jaume Colomer
Consultor especialitzat en anàlisi i planificació de sistemes i organitzacions culturals. Especialista en anàlisi i gestió de públics de la cultura. Especialista en planificació i gestió d’arts escèniques. Fundador i director, des de l'any 2003, de la consultoria BISSAP, especialitzada en gestió cultural, on ha realitzat o dirigit més d'un centenar d'estudis, plans i projectes. Codirector de la consultoria Bissap Lab.
Des del 1994 fins al 2018 ha estat professor associat de la Universitat de Barcelona al Grau d'Educació Social i al màster oficial en Gestió Cultural com a titular a les assignatures Estudi de Públics i Polítiques de Programació Cultural, Programes d'Animació Sociocultural i Pedagogia de l'Oci. Actualment segueix impartint docència en diversos màsters i postgraus de la UB i també ha col·laborat o col·labora habitualment amb altres universitats (UdG, USC, UPF, UIB, UPV, UCA, ICCMU).
Participants taula rodona:
Edu Ortiz, tècnic de joventut de l’Ajuntament de Girona. L’Estació Espai Jove és un equipament juvenil gestionat per la Secció de Joventut de l’Ajuntament de Girona.
https://web.girona.cat/estacio
https://youtu.be/emNrQpXtWdE
Marta Riera, gestora cultural i productora. El Núria Social d’Olot és un espai de gestió associativa que treballa per la transformació social, econòmica i ecològica i la dinamització sociocultural arreu de la comarca.
Jordi Duran, director d’El Festival Z, una mostra d’arts en viu d’espectacles creats per i per a joves.
Clara Saperas, directora de Tramoia Cultura. Antenes, un projecte per a persones entre 16 i 25 anys interessades i/o implicades en les arts i la cultura que ofereix l’oportunitat de viure des de dins la programació artística d’un festival o equipament de Girona i el seu entorn.
Gemma Rodríguez, directora del PEN Català. Engage! Young Producers és un projecte europeu que busca promoure la participació de la gent jove en la vida cultural i literària de les ciutats.